کسب و کار

حسابرسی چیست؟ آشنایی با انواع حسابرسی و تعریف حسابرس

توضیح مبحث حسابرسی و ممیزی و تفاوت حسابداری با حسابرسی


در پاسخ به این سوال که حسابرسی چیست، باید بگوییم که منظور از حسابرسی، بازرسی جستجوی کلیه اسناد و مدارک حسابداری به منظور کشف تقلب و اشتباه است.

هدف و مفهوم حسابرسی اظهارنظر در مورد این است که صورتهای مالی بر اساس استانداردهای حسابداری تهیه شده است یا خیر. اما هدف از تدریس درس علم و حسابرسی تربیت افرادی است که با آشنایی با دروس نظری، با سیستم های مالی و حسابداری صنعت آشنا شوند. علاوه بر این، شما از مهارت های لازم برای تصمیم گیری صحیح و دقیق بر اساس اطلاعات علمی و معتبر در بهینه سازی سیستم های گردش کار دستگاه مربوطه و در انجام وظایف تعریف شده و همکاری موثر با کارشناسان مرتبط با این تکنیک در موضوعات تجاری برخوردار هستید. و برنامه ریزی مالی و پیش بینی های اقتصادی شرکت به ایفای نقش می پردازد. تعریف حسابرسی و انواع آن بسیار گسترده است.

در ادامه مقاله در مورد این موضوع بیشتر صحبت خواهیم کرد.

Definición De Auditoría

سابقه حسابرسی

در مورد تاریخچه حسابرسی در جهان بسیار گفته شده است، اما به طور کاملا رسمی، شرکت های انگلیسی در سال 1862 حرفه حسابرسی را تشکیل دادند. پس از شروع مراحل صنعتی شدن در آمریکا، این حرفه از انگلستان به آمریکا نقل مکان کرد و رشد زیادی پیدا کرد. اما در ایران در سال 1311 اولین قانون حسابداری تصویب شد و بعداً قانون استفاده از حسابرسان خبره مطرح شد اما مورد قبول واقع نشد. متعاقباً در سال 1340 این قانون تصویب شد و 5 سال بعد قانون مالیات های مستقیم تصویب شد. سرانجام در سال 1350 یک شرکت حسابرسی تشکیل شد که تمام سهام آن متعلق به دولت بود.

آشنایی با انواع حسابرسی

اگر بخواهیم انواع حسابرسی را نام ببریم، ابتدا باید به این نکته اشاره کنیم که حسابرسی انواع مختلفی دارد. حسابرسی صورتهای مالی، حسابرسی انطباق، حسابرسی عملیاتی، حسابرسی قانونی و حسابرسی داخلی انواع حسابرسی هستند. در ادامه به ارائه و بررسی حسابرسی و انواع آن می پردازیم:

1- حسابرسی صورتهای مالی

هدف اصلی این حسابرسی اعتبار سنجی صورتهای مالی است. منظور از اعتباربخشی، نظر یا قضاوت شخص یا اشخاص مستقل و دارای صلاحیت در مورد انطباق کلیه جنبه های با اهمیت ادعاهای منعکس شده در صورت های مالی با معیارهای تعیین شده، یعنی اصول حسابداری است.

2- تعریف حسابرسی انطباق

ممیزی انطباق چیست؟ برای پاسخ به این سوال باید بگوییم که هدف از حسابرسی انطباق، تعیین میزان انطباق با قوانین، سیاست ها، قراردادها، قوانین و مقررات دولتی و کنترل های داخلی توسط شرکت های مورد بررسی است. به عنوان مثال، با حسابرسی انطباق، شرکت ها می توانند از حسابرسان خود بخواهند که میزان انطباق با قوانین و خط مشی های داخلی را توسط بخش های مختلف سازمان تعیین کنند.

3- حسابرسی عملیاتی

حسابرسی عملیاتی عبارت است از بررسی سیستماتیک فعالیت های سازمان یا بخش معینی از آن در ارتباط با اهداف تعیین شده. هدف اصلی حسابرسی عملیاتی ارزیابی انطباق با «کارایی اقتصادی» در تأمین منابع و ارزیابی «کارایی» عملیات در استفاده از منابع و «اثربخشی» عملیات در دستیابی به اهداف از پیش تعیین شده، شناسایی فرصت‌ها برای بهبود عملیات و ارائه پیشنهادهای اصلاحی به مدیران سازمان. ارزیابی کارایی اقتصادی، کارایی و اثربخشی سیستم حسابداری کامپیوتری شرکت و ارائه پیشنهادهای اصلاحی نمونه ای از حسابرسی عملیاتی است.

4- حسابرسی حقوقی چیست؟

در سال‌های اخیر، حسابرسان به‌طور فزاینده‌ای برای ارائه خدمات حسابرسی قانونی دعوت شده‌اند، به‌ویژه زمانی که اختلافات مالی ایجاد می‌شود. حسابرسی قانونی در واقع مشابه خدمات «پزشکی قانونی» پزشکان است. برخی از مواردی که ممکن است نیازمند اجرای حسابرسی قانونی باشد. عبارت است از:

  1. کلاهبرداری تجاری یا کارکنان
  2. خسارات تجاری و اقتصادی
  3. اختلاف بین سهامداران یا شرکا.

5- حسابرسی داخلی

در تعریف حسابرسی داخلی، این تکنیک یک فعالیت تضمینی و مشاوره مستقل و واقع بینانه است که برای ارزش افزوده و بهبود عملیات سازمان طراحی شده است. حسابرسی داخلی با ارائه یک رویکرد سیستماتیک و روشمند برای ارزیابی و بهبود اثربخشی فرآیندهای حاکمیتی، مدیریت ریسک و کنترل به سازمان کمک می کند تا به اهداف خود دست یابد.

فرآیند رسیدگی به مدارک کارفرما و دفاتر قانونی شرکت های دارای پرونده در سازمان تامین اجتماعی و دارای کد کارگاهی توسط سازمان حسابرسی بیمه تامین اجتماعی، حسابرسی بیمه نامیده می شود.

تعریف حسابرس و کار حسابرس و تعریف انواع حسابرسان

حسابرس مورد نظر برای انجام کار حسابرسی باید در زمینه محاسبات و تجزیه و تحلیل اطلاعات از مهارت بالا و قابل قبولی برخوردار باشد. البته در سال های اخیر به دلیل کامپیوتری شدن سیستم های مالی و حسابداری، یک حسابرس کارآمد باید علاوه بر اصول و فنون حسابداری و حسابرسی، در کار با برنامه های مختلف حسابداری و مالی نیز مسلط باشد. همچنین باید مهارت های ارتباطی خوب، کلامی و نوشتاری داشته باشید.

وظیفه و کار حسابرس چیست؟ وظایف حسابرسان مواردی مانند تأیید حساب های شرکت، جمع آوری و تجزیه و تحلیل آمار و ارقام، شناسایی ویژگی ها و ویژگی های تجاری و ارزیابی سیستم های گزارشگری مالی شرکت است. انواع حسابرسان در یک طبقه بندی کلی به دو گروه اصلی تقسیم می شوند:

1- حسابرسان داخلی

این گروه یکی از انواع حسابرسی داخلی، کارکنان واحد مورد بررسی و در واقع رابط بین هیات مدیره و شرکت بوده و گزارش بررسی خود را در تاریخ به مدیرعامل و هیات مدیره ارائه می کنند. به صورت هفتگی ، ماهانه یا سالانه. این گروه از حسابرسان عملیات درون واحد تجاری را مدیریت می کنند. حسابرس داخلی خط‌مشی‌ها، رویه‌ها و توان مالی شرکت را ارزیابی و بررسی می‌کند تا کارایی آن را بهبود بخشد.

۲- حسابرسان مستقل

حسابرسان مستقل افرادی هستند که در موسسات حسابرسی مشغول به کار هستند و بر اساس قرارداد بین شرکت ها یا سازمان ها با این موسسات، عملیات حسابداری و مالی واحد تجاری را بر اساس اصول و استانداردهای حسابداری مدیریت می کنند. حسابرسان مستقل گزارش خود را به مجمع عمومی صاحبان سهام ارائه می کنند. در واقع حسابرسان مستقل رابط بین صاحبان شرکت و هیئت مدیره شرکت هستند.

در ساده ترین تعریف، حسابرس مستقل به شخصی گفته می شود که امور مالی و حسابداری و حسابرسی شرکت ها و مؤسسات را در قبال دریافت حق الزحمه انجام می دهد.

اهمیت انواع حسابرسی مستقل در حسابداری

یکی از مواردی که این روزها در کشورهای مختلف مورد توجه قرار گرفته است، تاسیس موسسات حسابرسی و حسابداری است. در این شرکت ها با بکارگیری حسابداران و حسابرسان مجرب، امور مالی موسسات و شرکت ها به صورت مستقل پرداخت می شود.

حسابرسی مستقل زمانی اهمیت خود را نشان می دهد که اظهار نظر در مورد صورت های مالی و جریان امور مالی و ارزیابی آنها ضروری باشد.

3- حسابرسان دولتی

وظیفه حسابرس دولتی بررسی یا بررسی معاملات و کنترل‌های یک مؤسسه دولتی برای اظهارنظر در مورد اینکه آیا فعالیت‌های مالی و اقتصادی مطابق با اصول حسابداری رایج دولتی در صورت‌ها و گزارش‌ها منعکس می‌شوند یا خیر است.

رابطه بین بررسی حسابداری و حسابرسی چیست؟

در بیشتر موارد، یکی از اولین سوالاتی که افراد علاقه مند به کار در رشته های حسابداری می پرسند این است که تفاوت حسابداری و حسابرسی چیست. اگرچه این دو حرفه مشابه هستند و اغلب با هم اشتباه گرفته می شوند، اما تفاوت های قابل توجهی بین حسابداری و حسابرسی وجود دارد.

  • حسابداران معمولاً کارمندان شرکت هستند و بر کلیه امور حسابداری و مالیاتی شرکت ها نظارت می کنند. در حالی که معمولاً حسابرسان توسط شرکت دیگری استخدام می شوند تا صحت کار حسابدار را تأیید کنند. اگرچه همیشه اینطور نیست، اما حسابرس به طور کلی هیچ رابطه اقتصادی با شرکت ندارد.
  • یک حسابدار کار خود را به صورت روزانه انجام می دهد، در حالی که یک حسابرس عموماً کار حسابداری خود را به صورت فصلی یا سالانه انجام می دهد. حسابرسان عموماً در شرایط خاص مانند سوء ظن به تقلب وارد هیئت مدیره می شوند.
  • استخدام حسابدار در شرکت الزامی است. اما استخدام حسابرس یک گزینه اختیاری است.
  • حسابداران صورتهای مالی شرکت را در پایان سال تهیه می کنند. این صورت های مالی تصویری از ثبات مالی شرکت ارائه می دهد. اما حسابرس صورتهای مالی را بررسی و صحت آنها را مشخص می کند.

¿Qué Es Un Auditor?

تفاوت حسابداری و حسابرسی از نظر تحصیلی

الزامات آموزشی حسابداران و حسابرسان تقریباً یکسان است. با توجه به اداره آمار کار ایالات متحده (BLS)، هر دو حرفه نیاز به تحصیلات و آموزش حسابداری در مقطع کارشناسی دارند.

برخی از شرکت ها گاهی اوقات ترجیح می دهند حسابداران یا حسابرسان آنها مدرک کارشناسی ارشد داشته باشند، به عنوان مثال، MBA در حسابداری یا MBA با تمرکز در حسابداری. برای فارغ التحصیلان این رشته گواهی ها و مدارک مختلفی مانند حسابدار رسمی، حسابدار مدیریت خبره یا حسابرس داخلی خبره وجود دارد. (حسابرس داخلی رسمی)

معرفی انواع استانداردهای حسابرسی

اکنون که با حسابرسی و تفاوت حسابرسی و حسابداری آشنا شدید، باید بدانید که استانداردهای حسابرسی چیست. استانداردهای حسابرسی معیاری برای سنجش کیفیت کار حسابرسان است. انجمن حسابداران رسمی آمریکا برای اولین بار ده استاندارد حسابرسی را در سال 1947 معرفی کرد. استانداردهای حسابرسی برای سازگاری با تغییرات در محیط حسابرسی تنظیم و تغییر یافته است.

استانداردهای حسابرسی همراه با طبقه بندی آنها در سه گروه قرار می گیرند.

  1. قوانین عمومی
  2. استانداردهای عملیات (رویه)
  3. استانداردهای گزارشگری

قوانین کلی گزارش دهی

در این استاندارد حسابرسی، تحقیق باید توسط شخص یا افرادی که دارای صلاحیت و آموزش فنی کافی به عنوان حسابرس هستند، انجام شود.
حسابرس یا حسابرسان باید استقلال نظر خود را در کلیه امور مربوط به حسابرسی حفظ کنند.
در هنگام پردازش و تهیه گزارش باید دقت حرفه ای لازم صورت گیرد.
استانداردهای عملیات (رویه)
عملیات حسابرسی باید به اندازه کافی برنامه ریزی شود و در صورت وجود کارکنان، کار آنها باید به درستی کنترل شود.
برای برنامه ریزی حسابرسی و تعیین نوع، زمان و میزان آزمایش، باید شناخت کافی از ساختار کنترل داخلی به دست آید.
شواهد کافی و مناسب باید از طریق بازرسی، مشاهده، پرس و جو و تایید به دست آید تا مبنای معقولی برای اظهار نظر نسبت به صورتهای مالی مورد بررسی فراهم شود.

استانداردهای گزارشگری

در گزارش باید مشخص شود که آیا صورتهای مالی مطابق با اصول حسابداری تهیه شده است یا خیر.
این گزارش باید شرایطی را مشخص کند که در دوره جاری نسبت به دوره قبل آن اصول به طور مداوم رعایت نشده است.
اطلاعات افشا شده در صورتهای مالی به طور منطقی کافی تلقی می شود مگر اینکه در گزارش به نحو دیگری ذکر شده باشد.
گزارش باید حاوی نظری در مورد صورتهای مالی به طور کلی باشد یا نشان دهد که نمی توان اظهار نظر کرد. وقتی نمی توان نظر کلی را بیان کرد، باید دلایل را بیان کرد.

در تمام مواردی که نام حسابرس به هر نحوی با صورتهای مالی مرتبط است، گزارش باید به وضوح ماهیت رویه های حسابرس و میزان مسئولیت پذیرفته شده را نشان دهد.

البته مقامات حرفه ای در هر کشور نظراتی را در مورد ده نوع استاندارد حسابرسی می نویسند که به آنها اظهارات تفسیری استانداردهای حسابرسی می گویند. در کشور ما نیز سازمان حسابرسی بر اساس قانون تشکیل، مسئولیت تنظیم این صورت‌ها را بر عهده دارد.

Investigación De Auditoría

آیا در مورد حسابرسی سوالی دارید؟ در قسمت نظرات از ما بپرس.

در این مقاله به بررسی تعریف حسابرسی و بررسی انواع استانداردهای حسابرسی پرداختیم.

شماچه تجربه ای از مفهوم حسابرسی دارید؟

آیا تا به حال حسابرسی انجام داده اید؟ اگر در مورد حسابرسی سؤالی دارید یا حتی در مورد مواردی مانند حقوق و دستمزد، مالیات و سایر زمینه ها سردرگم هستید، لطفاً سؤال خود را در بخش نظرات زیر با ما در میان بگذارید. همکاران ما پاسخگوی شما خواهند بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا